De smaak van bier

Onbeschrijfelijk. Zo ontzettend lekker, maar eigenlijk bedoel ik het letterlijk: niet te beschrijven. Hoe kun je de smaak van bier nu uitleggen? Bijvoorbeeld aan iemand die nog nooit bier gedronken heeft.

Hoe leg je een blinde uit hoe de kleur rood eruit ziet? Smaak omschrijven kan heel goed. Suiker is zoet, citroen is zuur, grapefruit is bitter en zout is zout. Umami laat ik even buiten beschouwing.

Bier is bitter. Zeker, maar dat dekt slechts 1% van het geheel. Bier is namelijk zo'n geval dat anders smaakt in een andere setting. Niet alleen de smaakpapillen hebben het voor het zeggen. Brein en gevoel doen ook mee.  Een simpel voorbeeld: een ijskoud pilsje is lekkerder op een snikhete dag dan op een besneeuwde piste. Smaakt beter. Wat is goed en beter; en over smaakt valt niet te twisten. Of toch? Waarschijnlijk is bijna iedereen het eens met het voorbeeld.

Tripel Karmeliet past beter bij een open haard dan in een stampvolle kroeg. Daar zegeviert Jupiler. Na een flinke wandeling doet La Chouffe het goed.

Overigens zijn er wel twee kampen. De pils-drinkers houden van gewoon bier, samen met maten en veelal in grote getalen. De speciaal-biertjes-liefhebbers gaan meestal goed zitten voor één, hooguit twee, lekkere bollekes. Meestal in België gebrouwen. In beide kampen heb je een enorme verscheidenheid en keuze. Sommige bierdrinkers zweren bij dat ene pilsje of speciaal bier en spugen bijna op al het andere. Anderen houden juist van afwisseling. Veel soorten proberen, proeven en waarderen; of sporadisch afkeuren.

Een niet-bierdrinker kan -en zal waarschijnlijk met verwondering naar de pils of bolleke drinkers kijken. Zeker als ze zelf ooit een keer een slokje genomen hebben en dat meteen hebben uitgespuugd. Bier moet je leren drinken... Sommigen op (te) jonge leeftijd in een sportkantine, anderen in een studenten-sociëteit, of gewoon ergens in een Brabantse kroeg.

Als het dan eenmaal smaakt, dan smaakt het ook naar meer. Overal en bijna altijd.

Voor diegene die toch willen weten hoe bier nu echt smaakt, zonder het zelf te drinken: kijk naar het gezicht en de lichaamshouding nadat iemand met aandacht een ferme slok heeft genomen. Zó smaakt bier.