De volgzaamheid der Nederlanders

We leven godzijdank in een democratie. Straks weer verkiezingen. Heel 18+ mag stemmen. Helaas realiseert niet iedereen wat een voorrecht dat is. Stemmen worden geteld, regering gevormd, wet -en regelgeving opgesteld of aangescherpt. En gehandhaafd. Dat laatste is niet zo aan den Hollander besteed. Regels zijn goed; eigen interpretatie is beter.

  • In Duitsland remmen automobilisten gezagsgetrouw af naar de maximum snelheid. Een tunnel wordt met 80 km/h ingereden. Punt. De Nederlander kijkt eerst of er een flitskast, -camera of politiebusje staat. Boetes worden gewoon betaald zonder er lering uit te trekken. Het waarom van een bekeuring is niet van belang.
  • De winkels gaan, ivm Covid, over enkele dagen dicht. "Dan snel nog even de stad in." Alsof het besmettingsgevaar niet vanaf nú al op de loer ligt!
  • Gisteren heb ik een certificaat van de IVA gehaald: hoe om te gaan met alcohol schenken bij sportverenigingen. Minderjarigen en de beschonken medemens. De regels zijn heel duidelijk. Tijdens de voorlichting en eindtoets toch heel veel filmpjes van discussiërende Nederlanders.
De grenzen van de wet worden opgezocht en daar waar mogelijk overschreden. Handhaving betekent niets meer of minder dan in discussie gaan over de regels.

Gezag en oom agent. De Nederlandse situatie is echt heel anders dan bijvoorbeeld de Zuid-Europese. Eerst tekst en uitleg of eerst de wapenstok.

Er zijn legio voorbeelden van Nederlanders die eerst om zich heen kijken om te zien of er handhaving in de buurt is, om vervolgens iets te doen wat volgens de wet en/of regels niet mag, maar wat voor hem of haar wel het best uitkomt. Soms letterlijk (bv in het verkeer), soms figuurlijk (bv bij belasting aangiftes); en over alle lagen van de bevolking heen.

Democratie, vrijheid van meningsuiting, poldermodel, standpunten uitleggen en verdedigen. Een groot goed en fijn dat het er is. Gezag, eerbied, respect en volgzaamheid mogen zeker in Nederland wat meer naar de voorgrond komen.

De belachelijkheid van de avondklok; het nut van het mondkapje; slechts één persoon van buiten je eigen bubbel op bezoek; iedereen vaccineren. Laten we nu eens luisteren naar de deskundigen en ons houden aan de maatregelen die de regering oplegt. Zonder discussie, zonder eigen interpretatie. Gewoon om mee te helpen Corona eronder te krijgen. Met -en voor elkaar!