Je moet wel echt goed zijn

Jan Mulder heeft de Nederlandse taal gered.
Dat behoeft enige uitleg. 

Jan heeft een prachttransfer gemaakt. Uiteraard niet meer als voetballer, maar als columnist. Van Het Nieuwsblad naar Het Laatste Nieuws. Een binnenlandse Belgische transfer. In de voetballerij kijken we niet meer op van een paar miljoen meer of minder. In de schrijverij ontstond er flinke commotie. Een jaarsalaris van een kwart miljoen (slechts 1/4 of 0,25). Krijgt Messi per week.
De schrijvende pers likte de pennen om Jan eens flink in het licht te zetten. Omgerekend €5.000 per column. De testosteronbompa en moppermachine was nu zelf een graaier geworden!

Wat een zinloze exercitie.
Al bij de eerste economieles op de middelbare school wordt het basisprincipe van vraag en aanbod uitgelegd. Ik ben persoonlijk geen Jan Mulder-fan, maar blijkbaar is er toch een zeer grote vraag naar hem. Dus gaat de prijs omhoog, vraagt Jan wat hij wil en krijgt dat ook. Punt.
Wellicht is de opwinding ontstaan uit afgunst. Hij wel en wij niet. Ook wat kortzichtig.

Het is namelijk echt een prachtige schrijvers-reclame.
Velen zullen nu denken ‘hé, dat is makkelijk geld verdienen’. Waardoor er veel schrijvers in de dop in aktie komen. Gelukkig zal het kaf snel van het koren gescheiden worden. Veel kladderende azijnzeikers, de meesten zullen wel pogen een Jan Mulder-mopperaar te worden, krijgen misschien een tientje voor hun ingezonden brieven. Er zullen echter ook echt goede schrijvers nu eindelijk ten tonele komen. Mooie taalpuristen. Zoals onze Belgische buren. Daar zit Jan dan wel prima op zijn plek overigens.
Door die nieuwe taalvirtuozen zal de Nederlandsche Taal een boost krijgen. Ik bedoel natuurlijk een duw in de rug. Een mooie tegenstroom voor het afkalvende taalgebruik in WhatsApp berichten.
Jan, bedankt dat je onze taal gered hebt.

En passant leert Jan ons ook nog een levensles.
Doe vooral wat je leuk vindt. Daar ben je meestal ook het best in. Als je dan echt goed bent kun je van je hobby je beroep maken. Vervolgens ga je daar geld, of veel geld, mee verdienen. Let op: niet andersom! Niet denken dat je veel geld kunt verdienen met columns schrijven en het dan gaan leren. Kijk naar Messi. Die vindt het gewoon heerlijk om te ballen. Geldzaken regelt iemand anders wel voor hem. Hij heeft geen idee. Je ziet dat ook op het veld aan zijn onnavolgbare acties en bijna onmogelijke doelpunten. Het plezier spat er vanaf.
Eerst lol maken, presteren, succes boeken en geven, dan pas ontvangen.

Nog even over dat vraag en aanbod.
Ik was afgelopen weekend bij toeval in Gent, tijdens een voetbalmatch van het Belgisch elftal. Op een groot scherm in het cafe te zien, met commentaar van Jan Mulder.

Na het laatste fluitsignaal begon het voetbalgebabbel. Binnen 2 minuten was de gehele kroeg leeg. Of dat kwam door de 0-1 nederlaag of door de analyses van Jan is mij nog onduidelijk.