Avondvierdaagse is voor kinderen

Het is weer de jaarlijkse week van het wandelen. Vier avonden, met kinderen, achter elkaar aan hobbelen. Niet joggen, sjokken. 5 km in ongeveer 2 uur.
Onder zware tijdsdruk verzamelen om iets voor 18:00 uur. ‘nog net een boterham naar binnen gepropt’ tot ‘ik eet straks wel wat’.

Een stampvol verzamelplein. Veel scholen doen mee én ieder kind heeft een ouder bij zich.
De wandeling kan beginnen. Dit jaar wilde mijn dochter lekker samen met twee vriendinnen lopen. “Vind je toch niet erg pap, om alleen te lopen?”. De lieverd. Vol vertrouwen de meiden losgelaten en zelf mee schuifelen voor als de nood aan de man (dochter) komt. Pleisters, water, koekje en rolletje snoep.


De kinderen vonden het allemaal prachtig. Rennen door het bos, elkaar laten vallen, duwen, trekken, over -of in de sloot springen en snoep uitwisselen. Zakken vol én de beroemde sinaasappel met pepermuntjes in een zakdoek om eindeloos aan te likken. Alleen te zien bij de wandelvierdaagse. Jammer alleen dat ze zo’n last hadden van de ouders.
“Morris, niet klieren”
“Anne-Flore kom hieeeer”
“Sebas, loop eens doooohoooor”
“Eeeeeeeefje, waar bèèèèèèn je?”
“Martijn, nu blijf je bij me lopen, begrepen!”
“Lars, ik loop hier voor jou hoor. Luister nou eens!”
Daarbij het oeverloze gezwets en gemopper van de ouders onderling. Teveel snoep, vervelende stress om bijtijds op het werk weg te kunnen, afzeggen van sportavondjes, ongezonde maaltijden, hangerige kinderen van het late naar bed gaan, de enorme drukte, het doodvermoeiende geschuifel en natuurlijk die lastige kinderen die maar niet willen luisteren.

Attentie, de oplossing is nabij! Een overduidelijke win-win situatie.
Blije, enthousiaste ouders melden zich vrijwillig om mee te lopen. 1 ouder per 15 kinderen is prima. De andere ouders gaan gewoon lekker door met hun drukke bestaan. Beter nog, die gaan samen het terras op en bespreken andere zaken dan kinderen of maken er een gezellig ongestoord kroeg-moment van.


Het belangrijkste: de kinderen kunnen voluit rennen, vliegen, ravotten, spelen, snoepen, lang opblijven en lol hebben.