Volksclub

Helaas, NAC moet play-off wedstrijden spelen om in de eredivisie te blijven. Gaat het nog goed komen? Aan het publiek zal het niet liggen. Zelfs als er niets meer te winnen of verliezen valt, zoals de laatste reguliere wedstrijd tegen Groningen (uitslag 4-5) zit het stadion vol. 18.000 toeschouwers. Waarom eigenlijk?


Vedetten zijn er niet. Sterspelers evenmin. Zodra je een beetje opvalt in het veld blijf je natuurlijk niet bij NAC voetballen. Adnane Tighadouini heeft prachtige akties, maar aan wie moet hij die voorzet nu geven? Dus maar zelf proberen te scoren, wat gelukkig regelmatig lukt. Die blijft niet lang. Als je terugkomt van een succesvol, buitenlands avontuur is Breda wel een lekkere thuisbasis voor je nadagen. en dat op je 31e… Demy de Zeeuw. Je ziet dat hij het spel snapt én beheerst. Schitterende passes die op een presenteerblaadje precies goed aankomen. Een bal in de diepte zodat het spel vlot doorloopt. Een nuttige overtreding (hij wél). Rust aan de bal. Dat valt op in Breda. Of een Dirk Marcellis. Heeft het spelletje ook op nivo gespeeld en probeert nu de nul te houden. Erg waardevol. En dat was het dan.

Geen echte spelers waarvoor je naar het stadion komt. En toch zit het vol. Inzet, mouwen opstropen en af en toe een leuke akte is voldoende. Gecombineerd met bier en vrienden natuurlijk. The only thing we fear is running out of beer.
Guyon Fernandez, totaal uit vorm, verprutst bijna alles. Dan ineens 2x scoren tegen Groningen. De tweede, kopbal bij de 2e paal, was mooi. Bijna belangrijker nog dan het doelpunt zelf was de inzet. Er vol voor gaan en dan zelf tegen de doelpaal aan knallen. Na het doelpunt geblesseerd bij de achterlijn achterblijvend. Het gejuich bij terugkeer in et veld was groter dan bij het doelpunt. Daar houden ze van in Breda. Zo’n stofzuiger als Joerie de Kamps. Je ziet van verre de overtreding aankomen. Vraag is alleen of het, alweer, een gele kaart wordt. Een dikke glimlach bij de supporters. Wij gaan niet opzij. Liever een sliding dan een schaar. Mats Seuntjens valt dan af. Na de wedstrijd kan zijn tenue zo weer de kast in. Geen grassporen. Waarschijnlijk zelfs geen zweetvlekken. Hij huppelt en sloft wat rond, met soms een aardige pass of een bijna doelpunt.

Een succesvol avondje NAC is lang geleden. Geld voor sterspelers is er absoluut niet. Eigen jeugdspelers kunnen ‘doorbreken’. Oudere, buitenlandse avonturiers komen nog wel een jaartje meeballen. Daar moeten ze het bij NAC mee doen. Blijkbaar voldoende. Er is altijd vrolijkheid op de tribunes. De vraag ‘moet Maaskant weg vanwege tegenvallende resultaten’ wordt nooit gesteld. Zo anders bij de Rotterdamse buren; ook play-offs, maar dan voor Europees voetbal. Maar geen inzet dus moet Rutten weg.

De play-offs komt NAC wel door en dan volgend seizoen gewoon weer middenmoot in de eredivisie. Met gewoon weer een vol stadion. Vrienden, bier en een potje voetbal.