Auto kopen

Tijd voor een nieuwe auto! Geen saaie gezinsbak, boodschappenkarretje of lease-auto, maar dit keer eentje voor de lol… Dus op zoek met Autotrader en Autoscout.  Op jacht naar juist die ene.
Dan begint het selectietraject: merk en model. Niets, maar dan ook niets, zegt meer over een persoon dan de auto waarin hij of zij rijdt. Alle vooroordelen en cliche’s zijn waar… We kennen allemaal het rijgedrag van BMW-ers, de degelijkheid van Volkswagen, de duurdere zakelijkheid van Audi, het hobbyisme van de oude Kever, de deuzigheid van Dacia, de gewone Opel, de sportieve Alfa, de Saab-familie-man, de stevige Volvo.
Als je je favoriete merk en eventueel model hebt bepaald, nog even aangeven welk geldbedrag (aanschaf en onderhoud) je wilt uitgeven, hoeveel kilometers er al mee gereden mogen zijn, bouwjaar en radius van je woonadres. Button Zoeken, en dan zijn er meestal zo’n 10 tot 20 auto’s die voldoen.
In mijn geval precies 3:
een Jeep uit 1993, een Alfa Guiletta uit 2010 en een VW Touareg uit 2004. Helaas (net) geen Range Rover Sport.

Kiezen moet dan toch makkelijk zijn? Zeker als vrienden en bekenden meedenken. Iedere Nederlander heeft nl verstand van Voetbal & Auto’s.
“als er geen olie onder ligt zit het er ook niet in”
“2004 is een jaar met veel maandagmorgen-modelletjes”
“onhandig zo’n stoffen kap die klappert op de snelweg”
“daar kun je echt geen lange afstanden mee rijden”
“whahaha dat is toch geen serieuze optie he? vrouwenauto"
"wil je daarmee naar klanten?”

Wat te doen? Heel eenvoudig. Alle voor -en nadelen helder op een rijtje zetten. In alledrie de mogelijke auto’s een proefritje maken; hoe is ’t-ie in het echt. En als laatste het belangrijkste: één nachtje slapen en kiezen op gevoel. Na welke proefrit had je de grootste glimlach op je gezicht? Dié wordt het!

In mijn geval: de Jeep.
Het mooie is nu dat iedereen er wat van vindt, maar dat ik er straks met een enorme grijns in rond rijd…